Wednesday, February 2, 2011

Iepazīstot vairāk Kolkatu

Indija ir tika liela, ka laikam te būtu jānodzīvo daudzi jo daudzi gadi, lai visu apskatītu un kaut cik iepazītu ;) Bez tam katrā reģionā ir savas dabas, cilvēku, virtuves, kultūras, valodu un tradīciju atšķirības! Piemēram, indieši, kas dzīvo West Bengal reģionā, runā savā bengāliešu valodā un, aizrbaucot uz kaimiņu reģionu, savus tautiešus vairs nesaprot, jo viņu reģiona valoda atšķiras - un tad nu viņi sazinās angliski tāpat kā parastie tūristi ;) Arī ēdieni un tradiocionālie tērpi atšķiras katrā reģionā, tāpat ka indiešu ārējais izskats. Rodas sajūta, ka Indija ir vienkārši "salipināta" kopā no daudzām valstīm un palikta zem viena karoga :) 
Victoria Memorial
Kopš esam te, tad mēģinām iepazīt tieši West Bengal reģionu, jo kā nekā tieši Kolkatā paiet mūsu ikdiena. Viena no skaistākajām un arī pirmajām vietām, ko te iepazinām, ir Victoria Memorial (Karalienes Viktorijas memoriāls) un tās neaprakstāmi lielais un skaistais parks. Greznā celtne, kas šobrīd ir muzejs, agrāk britu kolonizācijas laikmetā bija viens no Indijas varas centriem. Un tas parks... mmm, super vieta, lai atslēgtos no lielās pilsētas kņadas. Par ieeju parkā jāmaksā 4 rūpijas, t.i., 0,05 Ls :) Un tā ir viena no retajām vietām, kur ārzemniekiem cena ir tāda pati kā vietējiem, jo parasti gandrīz jebkurā kultūrvēsturiskā objektā par ieeju vai apskati tūristiem cena oficiāli ir vismaz 3 reizes lielāka, tā lūk ;)
Victoria Park
Arī citi Kolkatas parki ir diezgan jauki, lai tur atpūstos no pilsetas un baudītu pikniku vai vienkārši skaistu pastaigu. Tikai jāņem vērā, ka brīvas ieejas parkos vienmēr varēs atrast kādu, kas tur paliek arī nakšņot un lielākie krūmi tiek lietoti kā sabiedriskā tualete... 
Vērā ņemams un diezgan iespaidīgs ir arī pasaulē slavenais Howrah bridge (Howras tilts), uz kura satiksme notiek vismaz 8 joslās. Šis milzis savieno pilsētu abās Gangas pusēs, bet pats interesantākais ir tas, ka pašu tiltu nedrīkst fotogrāfēt... Pat arī ne tad, ja ar kājām dodies tam pāri un vēlies uztaisīt bildi no tilta ar skatu uz upi!
Birla Mandir

Vēl interesanta vieta Kolkatā ir Indian Museum (Indijas muzejs), kas ir lielākais visā Indijā un vecākais Azijā. Šajā vēsturiskajā ēkā gan ir salikts iekšā viss iespējamais par un ap Indiju – sākot ar visiem iespējamiem minerālu un akmeņu paveidiem, ļoti daudziem dzīvnieku izbāzeņiem, vēstures un visas evolūcijas posmu attēlojumiem, un beidzot ar visdažādākajiem reliģiskiem tēliem un priekšmetiem 2.stāvos. Jāatzīstas, ka tam visam beigās pietrūka spēka ;) Un, lai pievilinātu vēl vairāk tūristus, tad muzejā viņi ir ievietojuši apskatei arī īstu, atvērtu Ēgiptiešu mūmiju...  
Science City
Runājot par reliģijas lietām, protams nav jaunums par to, cik tā te ir ietekmīga lieta. Visās pilsētas malās ir sacelti dažādi tempļi un arī uz ielām var sastapt daudz svētvietu. No tempļiem izvēlējāmies apmeklēt pašu skaistāko un pēc vietējo sacītā – arī tīrāko hindu templi Kolkatā – Birla Mandir. Citos tempļos notiekoties rituālas dzīvnieku upurēšanas, pēc kurām īsti netiek satīrīts... un, ņemot vērā arī to, ka tempļos (un arī jebkurā indiešu mājā!) iekšā jāiet ar basām kājām, tad mums pietrūka dūšas un motivācijas šos tempļus apmeklēt. Taču Birla Mandir ir cita lieta – skaista un žilbinoši tīra marmora celtne, kas būvēta „nieka” 22 gadus!
Vēl Kolkatā interesanta vieta ir Science City (Zinātnes pilsēta) – te indieši tiešām pacentušies atraktīvi parādīt zinātni un vēsturi, kosmosu un dažādus prāta brīnumus. Feini, ka viss tur sataisīts kā viena liela, forša izklaide ;)

No comments:

Post a Comment