Thursday, February 10, 2011

Uzēdam?

Hmmm.. nezinu, vai vispār varam aprakstīt indiešu virtuvi, ietilpinoties 1 lapaspusē... tā ir cita pasaule, cita garšu izjūta un ēdienu gamma. Taisnība, ka indiešiem pārsvarā tīk tieši veģetārie ēdieni, bet tas neattur no tā, ka gaļas ēdienu piedāvājums te arī ir diezgan plašs. 
Dārzeņi
Tas, kas sākumā likās ne tik ērti un forši, ir fakts, ka katra lieta ir jāpērk atsevišķā veikaliņā - pie mājām te ir savas dārzeņu tirgošanās vietas, augļu bodītes, piena un jogurtu vietiņa, gaļas veikaliņš un zivju placītis ielas malā... Kas attiecas uz gaļu - tad vislabāk to vietējiem patīk pirkt svaigu... kas nozīmē, ka ceļa malā stāv tirgonis ar vistu būri, bet indietis pieiet un izvēlas skaistāko vistiņu, kas arī turpat uz vietas tiek nokauta un izķidāta... Apkārt tam visam "pasākumam" sēž suņi cerību pilni, ka uz viņu siekalošanos kāds atsauksies un kāds gabaliņš atleks arī viņiem.
Iepakojums
Atgriežoties pie veikaliņiem... tagad, pēc kāda pavadīta laika Indijā, tie liekas daudz jaukāki nekā pie mums tādi Rimi un Maximas, kur visu nepieciešamo var nopirkt vienā piegājienā. Esam atraduši arī savas iemīļotākās vietas un līdz ar to iepirkšanās liekas daudz personīgāks un sirsnīgāks process :) Iecienītie pārdevēji mūs jau pazīst un zin, ko un kā vēlamies pirkt, nešmauc ar cenām, vienmēr laipni papļāpā un dāvina "bonusiņus". Interesanta ir viņu pieeja iepakošanai - ja pērk mazas lietas, piemēram, olas vai kādu augli, tad tās tiek iepakotas papīra turziņās, kas uzmeistarotas no avīžu lapām vai bērnu pierakstu burtnīcām... tad mājās ir baigi interesanti papētīt kāda bērna hindu rakstījumu ;)
Chickenrolls
Būtībā Kolkatas ielas ir kā viens liels tirgus placis, kur juku jukām viss kaut kas notiekās, arī ātro uzkodu un visādu ēdienu pagatavošana un ēšana ielas malā ;) Ar ielu ēdienu uz "tu" neesam, jo to pagatavošanas veids un asptākļi neiedrošina mūsu vēderus ;) Bet kāda daža laba uzkoda gan ir tā vērta... Tā, piemēram, šobrīd mums topā ir chickenroll (vistas rullis) un paprichart (bez tulkojuma). Abas šīs uzkodas ir ātri pagatavojamas - chickenroll ir pankūka, kurai uzcep vēl virsū olu, un tad tajā ietin dažādus ceptus dārzeņus un vistas gabaliņus; savukārt paprichart ir nu... tāds kā dārzeņu, riekstu un garšvielu kiš-miš uz kukurūzas čipsiem. 
Paprichart
Pa lielam ēdieni te tiešām ir asi, jo indieši ļoti mīl dažādas asas garšvielas un mērces. Tādēļ mums vienmēr iepriekš jāpiesaka, lai priekš baltajiem vēderiem visu taisa maigāk ;) Pats klasiskākais indiešu ēdiens ir rīsi vai indiešu maize ar dažādākajām mērcēm, kuras saucu par "pļurgām" (lai piedod indieši), jo reizēm nemaz nevar noteikt, kas tas īsti tur ir ;) Indiešu maizīte ir kas līdzīgs lavašam vai plāceņiem, bet, ja vēl tā ir sacepta ķiplokos... mmm, ku gardi! Bet ēd to visu viņi ar rokām... rīsu čupiņu iemaisa mērcēs, izveidojot pikučus un tad - hops - mutē iekšā. Šim procesam gan ir nepieciešams treniņš, jo nav viegli tos rīsus savaldīt vien ar 5 pirkstiem ;) Tādēļ vēl arvien cienām dakšas un karotes...

Cukurniedru sula
Un tagad kādu desertu? Nja, slavenie indiešu saldumi... nu tik saldi, ka pats riskē palikt par medus kluci ;) Interesanti, ka daudzus saldos viņi pagatavo tieši no rīsiem (bez tiem šajā valstī nu nekā), tos sacukurojot un/vai apcepot dažādās variācijās. Saldumu bodītēs krāsu gamma netrūkst :)
Daudz te ir arī visādu riekstu un augļu! Riekstus var dabūt visādi apceptus, panākot jaunas garšas. Tā, piemēram, pirmo reizi redzējām spilgti zaļus riekstus :) Cenas gan tiem nav nekādas zemās, bet pagaršot ir tā vērts.
Nezināmais auglis
Nezināmais auglis
Indieši mīl arī augļus uztaisīt par saldajiem, sacukurojot tos mazos gabaliņos :) Vai arī lieliskas ir svaigi spiestas sulas, ko var dabūt uz katra otrā stūra. Kaut kas jauns ir cukurniedru sula... salda, salda un tādēļ šie tai pievieno mazliet sāli! Diemžēl tad es vairs neesmu sajūsmā ;) Tomēr gardi gan tas viss... Savukārt par dažiem svaigajiem augļiem viedoklis atšķiras... Tādi augļi, kā piemēram, ananāss, arbūzs un papaija, kas mājās garšoja super un likās, ka atbraucot uz Indiju nu tik būs, tad te tie nemaz negaršo tik saldi un sulīgi, mājās pat garšīgāk! Bet labā ziņa - ir augļi, kas garšas kārpiņas ļoti iepriecina - banāns, mango, kivi... :) Un ir arī tādi augļi, kas mums sagādāja parsteigumu, piemēram, salds kartupelis, bumbieris bez garšas un krāsas, guava... un ir kāds auglis, ko vēl tagad minam - garšo dikti saldi, izskatās pēc kartupeļa vai kivi bez pūkas, iekšā 2 mazi kauliņi (skat.bildēs). Uzmini, nu...?! 

5 comments:

  1. lūk tā uztaisīju latvieša mājas variantu chichkenrollam: garšīgi! iesaki vēl kaut ko garšīgu lai es varētu apceļot neizejot no mājas :)

    ReplyDelete
  2. Tā kā daudzi no jums jautā par čickenrolla pagatavošanu, te būs viens video: http://www.youtube.com/watch?v=So6y6mvLlGI

    Būs kas jauns arī latviešu galdam? ;)

    ReplyDelete
  3. Vēl baigais gardais pasākums ir tāds ka piena kokteiļa dzēriens, ko šie te pagatavo: biezpiens vai jogurts + ūdens + 2/3 tējkarotes cukura (vai kāds sīrups)! :)

    ReplyDelete
  4. šīs zvērs saucas mežābols))) woodapple

    ReplyDelete
  5. Lielākais auglis pa kreisi ir bael koka auglis (tik ciets, ka jāsit ar āmuru pušu, indieši gan to dara pret grīdu vai labākajā gadījumā pret sienu) no kura indieši gatavo neizsakāmi gardu dzērienu, miksējot to ar pienu, cukuru un vēl kaut ko.
    Mazākais auglis pa labi ir čiko, samērā mīksts un ļoti gards, ēdams ar miziņu, kam netīk - var nomizot.

    ReplyDelete