Sunday, December 26, 2010

Musulmaņu diena

Iepriekšējā vakarā visā rajonā dzirdama katlu dauzīšana (?!), ielās izkārti indiešu karogi un nepārtraukti skan tādi kā indiāņu saucieni un ragu skaņas... Kas notiek? Nākamajā dienā ir Musulmaņu svētki (Muharram/New Year Gazetted Holiday).
Kā vietējie stāsta, tad svētku rašanās stāsts ir šāds... reiz dzīvojuši 2 brāļi – musulmaņu prinči, topošie karaļi. Sācies esot karš un abi brāļi ir vēlējušies doties palīgā savai tautai. Lai tiktu līdz kara vietai, viņiem bijis jāšķērso plašs tuksnesis. Kamēr prinči gatavojušies garajam ceļam, naidnieki no karavānas somām esot izņēmuši ūdens krājumus. Tādēļ šim stāstam beigas ir skumjas, jo abi brāļi – savas tautas varoņi – miruši tuksneša vidū mokošā nāvē no slāpēm un karstuma.
Kopš tās dienas, pieminot brāļu likteni, musulmaņiem 17.decembris ir brīvdiena (pārējie strādā un dzīvo ikdienas dzīvi J) un šī diena tiek svinēta īpaši... Pa dienu musulmaņi gatavo ēdienus un tad tos kopā ar labu ūdeni izdala trūcīgajiem. Tas prinču piemiņai par godu. Savukārt, gados jaunākie musulmaņu vīrieši iziet ielās un notiek simboliskas cīņas ar mačetēm, tādējādi pieminot vēsturiskās kaujas.
Laikam lieki ir pieminēt – lai tas viss nebūtu tik drūmi, tad ielās spēlē muzikanti un vietām pat orķestri, bet satiksme galvenajās ielās ir pilnībā bloķēta.
Savukārt, pienākot vakaram, notiek lielais gājiens... paveicās, ka to neredzējām, jo laikam jau arī nemaz negribētu ko tādu skatīties... Vīrieši ar plikām kājām un bez krekliem iet gājienā, sevi sitot ar dzelzs nūjām vai pletnēm. Pasākums esot asiņains un cik nu kurš tālu tādā gājienā vispār tiek... Šādu rituālu veicot, musulmaņi tic, ka atvieglo abu prinču nelaimīgo likteni un dala ciešanas ar viņiem. Spēcīgi...
Jāatzīstas gan, ka mēs vakarā pusē ielās nerādījāmies un mājās skatījāmies jauku filmu... lai piedod musulmaņi ;)

No comments:

Post a Comment